Ez a recept is már egyszer fent van a neten, a régi blogomon, még ideköltözés előttről. Azóta nagyobbak a gyerekek, és lelkesen csinálják velem együtt. Anyukám receptje, nagyon egyszerű, a kulcs, hogy előző este bekeverjük. Nagyon nagy kedvenc, sokszor kérik tőlem a receptet. Ezért gondoltam áthozom ide is, legyen meg egyhelyen.
És íme a föld egyik legegyszerűbb étele: TÚRÓGOMBÓC (én a megadott mennyiségnek mindig a dupláját főzöm, mert másnaposan is finom )
hozzávalók:
- fél kiló túró
- 2 deci étkezési búzadara
- 3 közepes tojás
- egy csipet só
- 5dkg vaj
- másfél deci zsemlemorzsa
- három evőkanál porcukor
- egy (csapott) teáskanál fahéj
A túrót, darát, tojást, csipet sót összekavarjuk, míg a tojás el nem oszlik egyenletesen. (ez max 5 perc kézzel, szerintem lehet géppel is de kézzel energiatakarékosabb). ezt a masszát eltesszük hűtőbe egy éjszakára (szerintem min 12 órát kell álljon, hogy jól megdagadjon a gríz).
Másnap a vajat megolvasztjuk, aztán a morzsát beleöntve együtt megpirítjuk. Ha kicsit hűlt a morzsa összekeverjük a porcukorral és a fahéjjal.
Az eltett masszából miközben már forr egy fazék víz, kb 3 centi átmérőjű gombóckákat formázunk a kezünkkel. Forró picit sós vízben kifőzzük. miután feljöttek a víz színére még 2-3 percet. amikor kiszedjük őket, egy edénybe az összeset, ráöntjük a morzsát, és átforgatjuk. A legjobb semmi se kell már hozzá, szaladgálhatnak vele a gyerekek:)
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: