Mindennapi böszmeségek

Krumplilángos

Ha valaki unja a pogácsákat, száraz rágcsákat szilveszterre, itt egy egyszerű, és nagyon finom, ezerszer megsütött recept. Jól is tárolható, nemcsak frissen finom. Én tízóraira is szoktam csomagolni a suliba.

Hozzávalók

  •  kb 400gr krumpli
  • 600 gr liszt
  • 200 gr tejföl (mindegy hány%, én 12 esből szoktam)
  • 2 nagyobb tojás
  • 2 cs porélesztő (én a dr oetker félkiló lisztjéhez valót használom)
  • 1 teáskanál só
  • egy lapos evőkanál kristálycukor

A krumplit héjastól megfőzzük, megpucoljuk, majd sima krumplitörővel jó apróra törjük. Nyugodtan lehet szétesősre főzni, sőt, nem árt. Az összetört krumplira  ráöntjük a lisztet, bele az élesztőt, sót cukrot. ezt a krumpli tetején érdemes elkeverni gyúrás előtt.  Majd ráütjük a két tojást (ha S esek hármat, ha L esek kettőt) és a tejfölt. Az egészet kézzel homogénre gyúrjuk.  . Viszonylag lágy tészta lesz, a keléstől mégtovább fog lágyulni. Én változó ideig kelesztem. de egy óra kell min.  Túlkeleszteni nem lehet, az nem gond ha ottfelejtjük az edényben pár órát az se.

Ha megkelt  akkor tetszőleges méretű adagokra felosztjuk. Én ping-pong labda méretű tésztát szoktam  adagolni, ebből kistenyérnyi lángoskák lesznek. Gyerekek mellé szerintem nem érdemes nagy lángosokat sütni.  Laposra húzzuk, és forró olajban pár perc alatt, egyszer megfordítva aranyszínűre sütjük. Az olaj nem baj ha nem lepi el, úgyis forgatjuk, de ha keveset teszünk az edénybe figyelni kell, időnként pótolni.

Fogyasztani bárhogy lehet. Férjem tejfölös fokhagymásan imádja, a fiam csak fokhagymával, a lányom sóval, én minden nélkül:)

Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!