Ha valaki unja a pogácsákat, száraz rágcsákat szilveszterre, itt egy egyszerű, és nagyon finom, ezerszer megsütött recept. Jól is tárolható, nemcsak frissen finom. Én tízóraira is szoktam csomagolni a suliba.
Hozzávalók
- kb 400gr krumpli
- 600 gr liszt
- 200 gr tejföl (mindegy hány%, én 12 esből szoktam)
- 2 nagyobb tojás
- 2 cs porélesztő (én a dr oetker félkiló lisztjéhez valót használom)
- 1 teáskanál só
- egy lapos evőkanál kristálycukor
A krumplit héjastól megfőzzük, megpucoljuk, majd sima krumplitörővel jó apróra törjük. Nyugodtan lehet szétesősre főzni, sőt, nem árt. Az összetört krumplira ráöntjük a lisztet, bele az élesztőt, sót cukrot. ezt a krumpli tetején érdemes elkeverni gyúrás előtt. Majd ráütjük a két tojást (ha S esek hármat, ha L esek kettőt) és a tejfölt. Az egészet kézzel homogénre gyúrjuk. . Viszonylag lágy tészta lesz, a keléstől mégtovább fog lágyulni. Én változó ideig kelesztem. de egy óra kell min. Túlkeleszteni nem lehet, az nem gond ha ottfelejtjük az edényben pár órát az se.
Ha megkelt akkor tetszőleges méretű adagokra felosztjuk. Én ping-pong labda méretű tésztát szoktam adagolni, ebből kistenyérnyi lángoskák lesznek. Gyerekek mellé szerintem nem érdemes nagy lángosokat sütni. Laposra húzzuk, és forró olajban pár perc alatt, egyszer megfordítva aranyszínűre sütjük. Az olaj nem baj ha nem lepi el, úgyis forgatjuk, de ha keveset teszünk az edénybe figyelni kell, időnként pótolni.
Fogyasztani bárhogy lehet. Férjem tejfölös fokhagymásan imádja, a fiam csak fokhagymával, a lányom sóval, én minden nélkül:)
Jó étvágyat hozzá mindenkinek!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: