Ez egy alaprecept, amit sokan sokféleképp csinálnak. (A régi blogomról hoztam át a receptet) Az én verzióm ami többször aratott osztatlan sikert, a pirított mandulás piskótával készült. Most már “kötelező” karácsonyi torta, anyukám kedvence. A mennyiségek az alap 28 cm átmérőjű tortaformához szólnak. Marad krém az oldalára is, csak még sose volt időm rátenni, olyan gyorsan elfogy, amint megdermed. Ezért se sikerült egy egész tortát lefotóznom 🙂 Ha csak a pici 20-22 centis formánk van, minden mennyiséget le kell felezni.
És akkor íme a recept:
Hozzávalók:
A krémhez:
- 500gramm mascarpone (én a lidl-st és a szarvasit használom)
- 4 deci növényi habalap (ebben a hoplá a kedvencem)
- 400 gramm fehércsoki (itt lidl, spar, vagy bocit használok. a milka nem jó!!! az szétfolyik)
a piskótához:
- 8 közepes tojás
- 8 evőkanál kristálycukor (csak sima, nem kell extrapúpos, akkor túl édes lesz)
- 7 evőkanál finomliszt (púpos)
- 2 evőkanál tört, pirított mandula (púpos)
- fél csomag sütőpor (ez ha kimarad se gond)
a díszítéshez:
- kókuszreszelék
- mandulaszeletek
Megpirítunk kb 50 gramm vágott mandulabélt sima teflonban. a negyedét meghagyjuk, ez lesz a tetejére díszítésnek, a többit összetörjük, vagy daráljuk (nekem mozsaram van, meg kevés, én töröm)
Először a piskótát sütjük meg. Az én verzióm nagyon egyszerű. A tojást szétválasztjuk, a fehérjéket a a cukorral kemény habbá verjük. Ezután beleöntjük a sárgájákat, majd evvel is habosítjuk tovább 2-3 percet. Ebbe tesszük a lisztet (én kettőre szoktam), finoman belekeverjük (a kézi habverővel egyszerű: a szálassal, avval nem törik össze) Majd belekeverjük a az apróra tört mandulát is és a sütőport.Ezt 170-180 fokon légkeveréses sütőben 15 perc alatt kisütjük (olyan rózsaszínes narancsos kell legyen a piskóta tetejének a színe: akkor jó, ha nem légkeverésesben sütjük) Amikor kicsit kihűlt a piskóta, két lapra vágjuk.
A krémhez felolvasztjuk a csokit (én ezt elektromos tűzhelyen 1 es fokozaton csinálom, szép egyenletesen olvad, ha egyet kettőt kavarunk rajta, és nem lesz forró sem). ha krémesre olvadt, belekeverjük a mascarponét. majd ezt az egészet az olvasztás közben felvert tejszínhez öntjük (figyelni kell, hogy ne legyen kézmelegnél melegebb már a csokis mascarponés cucc ekkor már) finoman összekeverjük (a sima szálas habverővel, nyugodtan egyben össze lehet önteni, nem törik össze a hab). a krém felét kb rátöltjük az első lapra, rá a második piskótalapot, majd azt is a forma tetejéig megkenjük.A kimaradt krémből körbekenjük az oldalát, ott is megszórhatjuk kókusszal, de nekem erre még sose volt időm 🙂
Az egész tetejét vastagon beszórjuk kókuszreszelékkel, körbe pedig pirított mandulaszeleteket szórunk.
Mindenkinek jó nassolást! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: