Mindennapi böszmeségek

Dióscsiga: családi kedvenc

Ez egy olyan recept, amit mindig a dupla duplájának sütök.Mondjuk én eleve nem értem a negyed kiló liszt 4 személyre, aztán kipórciózva, hogy mindenkinek jut 5 db csiga dolgot… szóval az én receptem fél kiló liszthez való. Ebből azért már lesz mennyiség, ha beesik egy barátunk, ő se csak nézni fogja, hogy eszik a család. Ezt a receptet viszont, igazából, ha már nekiállok, egy kiló lisztből szoktam. Mert részint tényleg nem tudjuk ki mikor esik még be, részint ez egy tárolható süti, és akkor teszek el belőle a fiamnak tízóraira még egy napra, plusz nem szeretem ha egy nasi csak egy napot tart. Így másnap is tud mindenki enni belőle. Fél kilóból lesz egy szép nagy tálnyi. És akkor álljon itt a recept: hozzávalók a tésztához:

  • 1/2 kg liszt
  • 1csomag porélesztő (dr oetkeres pont fél kiló liszthez van)
  • 5dkg cukor
  • 2 tojás sárgája (ha nagyok a tojások akkor fél decivel kevesebb tej kell! )
  • 4dl tej
  • 5dkg vaj

hozzávalók a töltelékhez:

  • kb 15 dkg dió
  • 1 csomag vaniliáscukor
  • kb 2.5 dkg porcukor (ez kihagyható)
  •  5dkg vaj
  •  1 dl tej

  Lisztet és a porélesztőt egy nagy tálban összekeverjük. A két tojássárgáját a cukorral habosra keverjük (hogy elolvadjon kb a cukor benne), ehhez hozzáöntjük a 4 dl tejet. Közben megolvasztunk (én 600 watton 2 percig szoktam) 5 dkg vajat. A liszthez öntjük a tejes tojásos keveréket, kicsit összekutyuljuk kézzel, majd beleöntjük az olvasztott vajat is, és az egészet összegyúrjuk. Én az elejét keverőkanállal szoktam összedolgozni. Addig kell gyúrni, míg szépen elválik az edény falától. Nagyon lágy tészta lesz, nem szabad megijedni. Ha kész, egy órát félretesszük megkelni (lefedve). Olyan 3/4 óra múlva megcsináljuk a tölteléket. Még 5 dkg vajat felolvasztunk, ezt összekeverjük a dióval, és a porcukorral, majd hozzáöntjük a tejet. Így egy elég jól kenhető masszát kapunk. Közben begyújtjuk a sütőt, mert előmelegített kell. A tésztát mikor elővesszük, lisztes kézzel kért félre osztjuk, egyik felét jó lisztes deszkán elnyújtjuk kb téglalap alakúra. Ezt megkenjük a fele diós krémmel. Nem fog teljesen fedni, de a vaj, tej szépen eloszlatja az ízt. Lehet úgy is csinálni, hogy vajas tejes cukros masszával megkenjük, és arra rászórjuk a darált diót. Az egészet fel kell tekerni, mint a rétest:) Kb egy centis darabokra vágjuk, majd be a sütőbe. (Én szilikonos sütőpapíron sütöm, de kivajazott-lisztezett tepsiben is jó.). 200-210 fokon hőlégkeveréssel kb 10 perc alatt szépre sül (légkeverés nélkül lassabb). Az egészet a tészta másik felével megismételjük. A végén az egészet, mikor már nem teljesen forró porcukorral meghintjük. Sok sikert!

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!